woensdag 29 september 2010

Geschrokken collega

Vandaag een kort dagje. Om 7:30 beginnen, en om 11:30 al weer klaar :) In de tussentijd stond de Strada mooi te wezen voor kantoor. Collega Hans kon het niet laten om de Strada even bij de staart op te tillen en... schrok zich een ongeluk :) Het alarm ging af met veel kabaal. Het blijkt dus toch allemaal goed te werken.

Klein ongemak gehad vandaag; de accu was leeg, veel eerder dan ik had verwacht. Theorie zou de accu 3700mAh / 220mA ~ 17 uur mee moeten gaan, maar ik denk dat ik er nu maar 7 uur mee gefietst heb. Dit uitte zich vanmorgen in het niet meer piepen van de knipperlicht verklikker. Op zich wel fijn, maar de oranje LEDs bleken ook veel minder licht te geven, en dat vind ik niet zo fijn. Blijkbaar heeft men bij Velomobiel gewoon de 4 leds in serie gezet en deze met 12V gevoed. De accu (10 cellen NiMh) bleek thuis nog 11 Volt te bevatten (en was dus nog lang niet leeg). Zit er aan te denken om de LEDs per 2 een 1W LED driver te geven, en de drivers van de twee LEDs voor en achter parallel in plaats van in serie te zetten. Zo gaan de LEDs continue fel oplichten als de accuspanning tussen de 9 en 13 Volt blijft. Maar goed, da's van later zorg. Nu eerst de spulletjes voor komend weekeinde bij elkaar zoeken.

Over de accu gesproken; Dit is de 12 Volts accu. 10 NiMh 'C' cellen met een capaciteit van 3700mAh. Het platte pakje ervoor is een 11 Volts LiPo accu van 2200mAh. Die wil ik (ook) gaan gebruiken, of in plaats van. Hang nog even af van de gebruiksduur die ik daarmee ga krijgen. 

Het voordeel is duidelijk, de LiPo accu is veel compacter en lichter :)

Later!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Erwin,

  Lipo is lekker licht van gewicht, MAAR PAS OP MET EEN LIPO DAT HIJ NIET TE LAAG IN SPANNING KOMT WANT DAN IS HIJ STUK EN IN HET ERGSTE GEVAL KAN HIJ IN DE BRAND VLIEGEN.
  Je kunt er een verklikker op zetten, als de lipo te laag in spanning komt begint hij te piepen.
  Laat een lipo ook niet vallen.

  Maar als je er netjes mee om gaat zijn het hele mooie accu's die geen geheugen hebben dus tussen tijd's ook kan laden.
  Koop er wel een goeie lader bij.

  Groet Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Jan,

  Bedankt voor je reactie en advies :)

  De nadelen van de Li-Po accu zijn me bekend. Eigenlijk is er niet veel verschil met Lithium-Ion accu's, die moet je ook niet te ver ontladen. Ik heb er nu (nog) geen pieper bij, maar wel een voltmeter die de spanning per cel aangeeft.

  Aan acculader/ balanceerder had ik ook gekocht, maar die is in rook opgegaan bij het eerste gebruik. Was ook een goedkoop ding van Dealextreme, maar ja, we gaan wel weer een nieuwe laten verschepen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Erwin,

  Als ik je nog een tip mag geven, koop het bij een modelbouwzaak.
  In de modelbouw worden lipo's al een tijdje gebruikt en hebben daar door er veel ervaring mee.
  hebben goede laders,kost dan iets meer maar dan heb je wel wat en zit je niet zonder lader als je hem nodig hebt, de donkere dagen komen er aan.

  Groet Jan.

  En als er wat mee is kan je altijd mee terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jan,

  Bedankt voor de tip :) Zal mezelf eens oriënteren.

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen