zaterdag 25 december 2010

Zonnepaneel Zeperd

Ik heb van de zomer een mega-diepte-investering gedaan in een fotovoltaïsch zonnepaneel. Een écht 'Acculader op zonne-energie' om 'milieu bewust je accu op te laden op zonne-energie'. Cool!
Dit is 'm dan, de zonnevangende energie-omzetter. Nu ja, de doos dan, want daar heeft 'ie tot nu toe in gezeten. Ik wilde er net een T-connector van DX op aansluiten, om hem compatibel te maken met mijn Strada Elektrisch Energie Systeem (SEES). Na het uitpakken begint er, zodra het paneel omgevingslicht opvangt, meteen een blauwe LED te knipperen. Een goed teken. Zitten vier zuignappen bij om het paneel op de Strada te plakken. Perfect! Even de Strada accu er op aangesloten en de stroom meten. Voorzichtig met de accu-klemmen om geen kortsluiting te veroorzaken en de multimeter ertussen. Ik meet 5mA....
.
.
.
.
Da's niet veel. Toch maar eens even de kleine lettertje op de bijgesloten handleiding lezen.

"Ideaal voor auto's caravans, oldtimer, motoren, grasmaaiers en campers." 

So far so good. Er staat wel geen Velomobiel bij, maar dat is niet zo heel verwonderlijk. En dat in de opsomming alleen voor oldtimers geen meervoudsvorm gebruikt is, dat is raar, maar alleen taaltechnisch een probleem.

"De (druppel)laadfunctie is alleen bedoelt (moet dat niet met een -d Mick?!) om de accu op niveau te houden en  niet om deze van leeg naar vol te laden! Het solarpaneel is dan ook ideaal om tijdens langdurige buitengebruikstelling (zoals bijv. winterstalling van motorfiets, camper, grasmaaier, oldtimer etc.) de accu op niveau te houden."

En kijk, daar heb ik nou een hekel aan: "bijv." en "etc.". Waarom niet gewoon voluit "bijvoorbeeld" en "et cetera"? Luilakken daar, die vormgevers :(

Maar dat terzijde. Het paneel blijkt optimaal te werken bij 17,5Volt (geen probleem), en daar dan het schokkende vermogen van 1,75 Watt af te geven. Dat is 100mA! Mijn 3700mA accu is dan vol in..... 37 uur laden! Oh wonder! Met een dag of vier-vijf continue opladen heb ik de accu vol. Als ik van huis ben voor een evenement als Cyclevision, dan is dat dus absoluut ontoereikend om de inhoud van de accu op peil te houden.

Denk dat is die €9,95 maar gewoon afschrijf op het conto van 'Ervaring'. Zonnepaneeltje kopen iemand?

1 opmerking:

  1. Jammer Erwin, maar misschien kun je je GPS er dan misschien nog mee opladen, of je telefoon?
    Natuurlijk is 'bedoeld' met 'n 'd'!
    Het gebruik van 'hebben' of 'zijn' in combinatie van een ww duidt altijd op een voltooid deelwoord. Moet ik nu op 1' Kerstdag nog de schoolmeester uithangen?! :).

    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen