zondag 30 juni 2013

Trots als een hond met 7 lullen :)

De titel van het blog, daar heb ik vandaag niet zo lang over na hoeven denken :) 

Gisteren was het de dag van de 1-uurs race op de RDW-baan. Het enige onderdeel van Cycle Vision 2013 dat wél doorgang gevonden heeft. En gelukkig maar; mijn dank aan alle vrijwilligers!

Dit jaar heb ik mezelf wederom ingeschreven voor deelname. Ook Theo en Jurren zouden van de partij zijn, maar helaas was Theo verhinderd. Die had zichzelf onmisbaar gemaakt op kantoor :(

De heenrit was wat langer dan gepland (heel bijzonder, hoe al die polderwegen toch op elkaar lijken!), maar ik heb heel rustig gereden om langzaam een beetje warm te draaien. Een spier in mijn linkerbeen deed naar, maar gelukkig werd die in de loop van de rit steeds soepeler.

Vlak na de Knardijk (op de Knarweg) werd ik nog voorbij gereden door Joyce in Quest 009 die bezig was een nieuw dagafstandsrecord te vestigen. Altijd goed voor je ego zo vlak voor een race ;-) Verder alleen wat velomobielen 'uit de verte' gezien op de reis. Ik was vrij vroeg op de RDW-baan, maar het was er al gezellig druk met Velomobielen.Strada 48 tussen Quest 009 en de Ambulance-Quest van Rob. Rob is een groot bewonderaar van val ik geregeld lastig met mijn felle verlichting als ik hem tegemoet rijd bij Ouderkerk - maar ik dwaal af.

Inmiddels bereiden de serieuze wedstrijdrijders hun velomobiel driftig voor met allerlei stroomlijnverbeterende voorzieningen.


Jos met zijn Quest Xs


En Wim Schermer met zijn Quest met voetenbakjes (die lijken me ideaal voor komende winter)... 

Mijn eigen voorbereiding zit er dan al lang op (ik heb mijn banden opgepompt). Ik heb er nog even aan gedacht om mijn Strada schoon te maken maar heb die gedachte gelukkig op tijd van me af weten te zetten. Ik rij de rit gewoon op mijn Perfect Moiré bandjes en met alle verlichting en spiegels er nog op. Gereedschap en beugelslot laat ik dan weer wel achter.

Intussen draaien Team Cygnus, Elan en de TU's hun rondjes op de baan. Niet te veel naar kijken, da's niet goed voor je eigendunk :)Afijn, dan is het natuurlijk tijd voor 'de race'. Ik ga voor een cruise-snelheid van 45km/h. Het loopt soepel na de opwarm-rit van Almere naar Lelystad. De wind valt wat gunstiger dan verleden jaar, en de snelheid is goed vast te houden. Wellicht ook dank zij de verbeterde stroomlijn van mijn helmloze haararme hoofd.

Niet heel erg spannend, tot... Arjan (Quezzzt) me vrolijk bellend voorbij komt in zijn bekende gele stroomlijn. Tijdens CV 2012 was Arjan met de Strada en reden we een vergelijkbaar gemiddelde. Hij is dus mijn 'benchmark' voor deze race met zijn nog in nieuwstaat verkerende Quest. En hij gaat me voorbij, vlak voor het publiek.

AAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh!!!

Dat kan ik niet op me laten zitten. Tegen beter weten in zet ik de achtervolging in en... ik rij hem weer voorbij! Ik rinkel nog even vriendelijk nar hem met mijn fietsbel :) Helaas moet ik nu wel wat boven mijn eigen tempo rijden, maar dat kan me even niets meer schelen. Ik weet hem een ronde voor te blijven (of, zoals Arjan zegt "ik besluit erachter te blijven") en uiteindelijk weet hij me voor het publiek weer in te halen. De snelheid is inmiddels opgelopen tot 51 km/h, mijn hoogste snelheid tijdens deze race.


Hoe snel? Zó snel ga ik!

Na deze inhaalmanoeuvre is mijn accu een beetje leeg, en de snelheid zakt terug tot ruim onder de 45km/h. Ik heb echt even een dipje, de benen luisteren niet meer naar de commando's van het brein. Gelukkig gaat het later in de race wel weer beter. Ik zie Arjan langs de kant van de baan staan. Later lees ik op zijn blog dat zijn spierproblemen nog wat heftiger zijn dan de mijne :-( 


Uiteindelijk kom ik op een gemiddelde snelheid 42,7 km/h, 1 km/h sneller dan mijn gemiddelde van vorig jaar en ik eindig nét boven Arjan, die de race toch dapper uitgereden heeft, en bijna 2/3 van de snelheid van de winnaar, Daniël Fenn (67,3 km/h). Zoals gezegd, ik ben trots als een hond met 7 lullen ;-)

Arjan's gemiddelde ligt net iets onder dat van mij, inclusief de tijd die hij nodig had om te herstellen van de beenkramp. Zijn 'bewogen gemiddelde' is ongeveer gelijk aan mijn gemiddelde snelheid van de race. En dat ondanks het verschil in fiets (Strada versus Quest-met-racekap). Een resultaat waar ik blij mee ben, ondanks dat er nog twee snellere Strada's participeerden. Jurren haalt in zijn Strada gemiddeld 45,8 km/h (gefeliciteerd!) en maakt zijn naam van Sperende Spijker geheel waar :)

Na de race is er tijd om na te praten en elkaars fiets te bekijken. Mijn naamgenoot is er met zijn nieuwe WAW-154 met touch-screenbediening van zijn verlichting! Dat moet natuurlijk even gedemonstreerd en bewonderd worden :-)

De terugweg gaat in colonne met Erwin en Jurren. De 29 kilometer leg ik af in iets minder dan een uur.Eenmaal thuis gekomen lees ik het fantastische relaas van Arjan op zijn blog en lig bijkans krom van het lachen. 

Al met al een fantastische dag, met een fantastisch nieuw persoonlijk record. Chris, Arjan, Jurren, Kees, Wim, Jos, Theo, Erwin en de rest, ik hoop jullie volgend jaar weer te treffen op CV 2014 :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten