zondag 26 augustus 2012

Fietsen in Denemarken.

In de reeks "Fietsen in...", volgt nu een artikel over "Fietsen in Denemarken...". Een populaire bestemming onder fietsend Nederland dit jaar.

Nu ja, niet dat ik daar gefietst heb, maar ik heb er een weekje doorgebracht met het gezin in een huisje van Lalandia net buiten Billund. Billund, dat bekend staat om Lego en .... Nu ja, ze zijn bekend van het Lego speelgoed.

Natuurlijk hebben we een dagje doorgebracht in Legoland, en natuurlijk moesten de Deense Leitra's opgezocht en vereeuwigd worden. Een Strada in het Nederlandse deel kon ik helaas niet vinden :-(


Bij de poort bleek eerder de nieuwste attractie, de Quests van Wim, Jan en Cees inmiddels ook al verdwenen ;-)


Aan de tweewielende ligfietsers is ook gedacht, hoewel ik die nu juist niet heb zien fietsen daar.


Wel blijkt dat fietsen in de steden en dorpen heel normaal is. Er zijn her en der ook wel wat fietsvoorzieningen, maar als verwende Nederlander mis je toch de vrijliggende fietspaden naast de provinciale 80km/h wegen. Hier hebben ze zelfs geen vermaledijde "fietssuggestiestroken" (al zouden ze die hier ook moeten verbieden...). Ik zou er niet graag fietsen, zelfs niet met het helmpje op dat de meeste Vikingen hier verkiezen te dragen op de fiets.


Ook bij Lego Systems wordt er op de fiets gereden, getuige de rij met fietsen voor de hoofdingang.


En ook bij scholen en openbare gebouwen vind je fietsen, zij het in mindere mate dan in Nederland.Prachtig mooi, wat ze daar allemaal van Lego weten te bouwen.


Een bezoek aan de Bakermat van het Christendom in Denemarken, Jelling, stond ook op het menu. Daar waren we eigenlijk een jaar of twee te vroeg; men is daar druk doende om een deel van de historische bezienswaardigheden te reconstrueren. In 2014 zou men daar mee klaar moeten zijn. Het bezoek was nu al toch heel indrukwekkend.


Voor herhaling vatbaar dus, dat Denemarken!

Later...meer!

4 opmerkingen:

 1. Een pracht land om te fietsen (ook met velomobiel) goede fietsvoorzieningen (soms beter dan NL)De oostkust is vrij hobbelig en kan zwaar zijn voor een velomobilist, de westkust is vlak en goed te doen. Wij hebben daar prima tijd gehad. Mvg Cees http://wieringer-velomobiel.blogspot.nl/2012/08/we-zijn-weer-terug-van-denemarken.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga er ook zeker nog een keer heen, maar waarschijnlijk wederom zonder velomobiel :P

   Heb de link naar jou Blog in de tekst verwerkt.

   Groetjes!

   Erwin

   Verwijderen
 2. Leuk die ligfietsen van Lego.
  De Leitra kende ik al, die andere is nieuw voor mij.
  Misschien moeten we een Quest, Strada en Mango in elkaar prutsen van Lego en schenken aan Carl Rasmussen met het Velomobiel seminar.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee hoe hij staat tegenover concurrentie op eigen grondgebied ;-)

   Overigens geen Leitra gezien in Denemarken. Helaas...

   Verwijderen