maandag 16 juli 2012

Een Strada met vleugels!

Ik heb hem van het weekeinde gezien! Een Strada met vleugels! In het Aviodrome!


Het is de G-AEOF. Een Mignet HM-14, ontworpen door Henry Mignet. Dit mini-vliegtuig koos het luchtruim voor het eerst om September 1933. het is Mignets eerste onwerp van zijn 'vliegende vlooien'. Hij heeft het vliegtuig ontworpen met de bedoeling om het door hobbyisten te laten bouwen.
The Dream of Flying  (Avrosys.nu)
Na een aantal dodelijke ongelukken met dit type vliegtuig, werd het ontwerp van de HM-14 in 1936 door Royal Aircraft Establishment in de United Kingdom in opdracht van het Franse ministerie van luchtvaart onderzocht. Hiermee werd een ontwerpfout aan het licht gebracht en aanbevelingen gedaan ter verbetering. De Vliegende vlo werd daarna een groot, zij het controversieel succes. In Frankrijk hebben er letterlijk honderden rondgevlogen.

Een bijzonder vliegtuig, met een bijzonder verhaal. Maar in het Aviodrome zul je dat niet te weten komen. Daar staat de vliegende vlo weg gepropt in de display over de luchtvaart op Nederlands Indië. Dat was wat me het meest opviel in het Aviodrome, het gebrek aan informatie over de - vele - vliegtuigen die daar op display staan. Of bijvoorbeeld een tekst over een verkeerstoren die verkeerd geplaatst is (mochten jullie hem kwijt zijn daar; hij staat bij de radar antenne). Het Aviodrome is als een Phoenix herrezen uit haar as, en gelukkig maar. Maar men heeft nog wel een en ander te doen aan onderhoud van de vliegtuigen die daar op display staan, en de informatievoorziening aan de bezoeker.

Waar ik wel een beetje om moest lachen was deze 'Hubble Space telescope'. 


De schotelantennes bleken bij nadere beschouwing van Zweeds design.

(BLANDA BLANK Serveerschaal, roestvrij staal € 5.99)


Zoals altijd,

Later... meer!

2 opmerkingen:

  1. Wat een bikkels toen he....als er in een Quest of Strada bij de proefritten doden zijn gevallen vanwege structurele fouten zou niemand er in gaan rijden, en zouden Ymte en Allert gevangenis boeven zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Binnenkort via het IJmeer rechtstreeks naar Schiphol?

    BeantwoordenVerwijderen