vrijdag 29 juni 2012

Ongeval Beemsterbrug Almere.

Je wilt er eigenlijk niet over nadenken wat er gebeurd zou kunnen zijn, maar op de kruising van de Beemsterbrug en het fietspad staan sinds een paar weken onheilspellende krijtstrepen op het wegdek, inclusief positie van slachtoffers. Dit kruispunt is deel van mijn woon/ werk route.Grotere kaart weergeven


Blijkbaar is er een ernstig ongeval geweest tussen verkeer op de rijbaan en het fietspad. Het is ook een onoverzichtelijke kruising; je wordt voor verkeer dat je over de brug nadert onttrokken aan het zicht door het openbaar groen. Ik deed en doe altijd heel voorzichtig als ik daar rij, en 'neem' zeker geen voorrang, ook al zou ik daar recht op hebben. Dat bleek dit keer echter geen rol gespeeld te hebben; het verkeer op het fietspad kwam van de andere kant, waar de begroeiing geen rol speelt.


Dankzij Google kwam ik op dit bericht van omroep Flevoland:
“Twee jongemannen op een brommer zijn donderdagmiddag op de Beemsterweg in Almere ernstig gewond geraakt toen ze tegen een vrachtwagen botsten. Dat meldt de politie.
De slachtoffers werden met ambulances naar twee ziekenhuizen in Amsterdam gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie heeft de bestuurder van de brommer waarschijnlijk geen voorrang verleend. “


Je moet er toch niet aan denken…


Meer goed; het oude gezegde gaat nog steeds op. Als het kalf verdronken is…
…snoeit met het openbaar groen en legt men een duidelijke voorrangskruising aan.Ik moet zeggen; het is een duidelijke verbetering.

Maar nu knaagt het; had ik deze kruising nu als ‘gevaarlijk’ moeten melden? En waar dan? Op de meldingenlijst van de fietsersbond staan tientallen meldingen. Heeft dat nut? Zou een melding dit ongeluk voorkomen hebben?

Later…. Meer!

4 opmerkingen:

 1. Laagvliegende scooters, brommers en e-bike bejaarden hebben veel aan zichzelf te wijten....

  Per definitie is elk kruispunt gevaarlijk, hoe gevaarlijker, hoe voorzichter je die benaderd uiteraard. Dat veel weegebruikers dat niet doen, zegt dat wat of het gevaarlijke kruispunt of over hun gevaarlijke gedrag ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de kruisingen in orde hebt, dan is je verkeersnetwerk veilig. In verhouding gebeuren er maar heel weinig ongevallen op "wegvakken", en die zijn bovendien veel eenvoudiger veilig te maken. Het ontwerp van een weg speelt in verkeersveiligheid een heel grote rol. Een goed ontworpen weg, kruising nodigt uit tot veilig gedrag.

   En nu niet je snelheidsrecord op deze kruising willen verbeteren nu die is aangepast. Dat zou ongepast zijn.

   Verwijderen
 2. Kennelijk heeft het geholpen om te melden. Er is actie gekomen. En hoe! Ziet er heel goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De melding bestaat alleen, zo lijkt het, uit een ongeval. Dat laatste is dan weer erg jammer.

   Verwijderen