maandag 11 februari 2013

HPV-Freeway of Sneeuwgoot

De HPV-Freeway (ofwel de 'e-Freeway van Jorritsma') blijkt ter hoogte van het Spoorbaanpad in Almere-Poort over een high-tech feature te beschikken. Dankzij een ingenieus systeem van aarden walletjes en hoogteverschil verzamelt alle stuifsneeuw zich op de HPV-Freeway, zodat de snelheid automatisch beperkt wordt tot een veilige. In het geval van míjn HPV was die snelheid zelfs '0'. Dat werd dus uitstappen en voortduwen. Dit was de grootste hindernis tussen Almere en Schiphol. De overige wegen waren goed begaanbaar met een driewiel-HPV.Op be-ijsde besneeuwde wegen en paden had de staart van de Strada wat de neiging om nutteloos achter de voorwielen aan te zwabberen, maar over het algemeen was het verder redelijk te doen.

In Almere is dit weekeinde flink wat sneeuw gevallen. Aanleiding voor sommigen om hun creativiteit uit te leven.Ik heb mezelf maar beperkt tot het maken van wat foto's. Dat was creatief genoeg!Zoals altijd,

Later...meer!

9 opmerkingen:

 1. Hé held, stoer om met de Strada te gaan vandaag!
  Ik heb mij er maar niet aan gewaagd vanochtend, ik ben het sneeuwploegen een beetje beu en was al bevreesd voor het velomoklunen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahaha.

   Ja.

   Bij deze heb ik bewezen dat ik het nog kan. Morgen weer lekker met de warme Punto!

   Verwijderen
 2. Hoi Erwin,
  Amsterdam-Aalsmeer kende dit probleem gelukkig niet, alles netjes ad kant.
  Alleen het accupak heeft z'n beste dagen gekend vrees ik. Je LED begon te knipperen als een stroboscoop ah eind vd rit...
  Ook wees 'ie te hoog en draaide naar rechts. Maar niets onoplosbaars.
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat je hem er al in hebt :)

   Dat knipperen doet 'ie om je te vertellen dat de accu bijna te leeg is om nog licht te geven. Misschien wordt de capaciteit van je accu nog beter als je een paar keer hebt geladen/ ontladen :)

   Verwijderen
 3. Interessant je waarnemingen en bevindingen te lezen over deze 'snelweg'.
  Nog voor het invallen van de winter kon Velotejo al in de glazen bol zien dat sneeuw en regen problemen zouden geven op dit traject.
  Vreemd dat de ontwerpers niet tijdig hun licht hebben opgestoken.
  Er zijn toch prachtige normeringboeken voor dit doel beschikbaar.
  Je zou juist hier, met de Fietsersbond binnen handbereik (Frans v.S) een beroep gedaan zou worden op lokale ervaring en kennis.

  Afgelopen weekeind heeft het in Almere wel bijzonder veel gesneeuwd. (15 cm?) Hier op de Veluwe 'slechts' 10 cm bij elkaar. Toch waren doorgaande fietspaden, waar nauwelijks een hond te zien is, ruim voor de spits brandschoon.
  Ook wat betreft blad of vallende takken. Wij verbazen ons er telkens weer over.
  Ook zondag nog een uitgebreidde rondrit gemaakt, alle fietspaden waren brandschoon. Nergens gladheid, ploegen of klunen.

  Het verbaast me dan ook die toestanden bij jou 'snelweg' waar te nemen die toch met een speciale doel is aangelegd. Die moet toch hoge prioriteit hebben lijkt mij.
  Hou ons vooral op de hoogte, ter leringh ende vermeack.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf trouw rapporteren hoor :) En ja, Theo (VeloTejo) had het al voorzien - dat verdiepte spoorbaanpad is vrágen om ellende daar op de besneeuwde vlakten van Almere Poort. Moest vanmiddag verdikkeme wéér uitstappen met mijn bezwete bovenlijf.

   Een voorbij komende fietser bood nog aan om me even verder te duwen. Heel vriendelijk, maar ik was bang dat dat niet goed zou gaan, dus de hulp maar vriendelijk afgewezen.

   Verwijderen
 4. Almere en Lelystad krijgen niet echt de eerste prijs voor fietsbeleid.
  Naast de Spoorbaanpadblunder is er nog een hoogtepunt; Almerehaven.
  Hier kruist het fietspad-langs-het-water, een sluiproute naar de jachthaven.
  De sluiproute heeft voorrang op het fietspad.
  Op de lage racer is verkeer op die weg niet te zien, dus levensgevaarlijk !!


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Almere heeft inderdaad wel meer rare regels op kruisingen. Maar over het algemeen is het beter geregeld dan waar ik vandaan kom (Amsterdam). Het is maar net wat je referentie is denk ik ;-)

   Verwijderen
  2. Idd, heeft Almere net als elke ander stad zijn pijnpunten op fietsgebied. Over het algemeen vind ik Almere goed tot zeer goed te befietsen. Er zijn goed ruime voorziening voor fietsers. Ook zijn er mooie gebieden te 'ontginnen'. De laatst Oliebollentocht in Almere liet vele verassend mooi plekken zien. Soms heb je niet het idee in een stad te fietsen. Er is ruime keuze uit vele goede doorgaande fietsroutes waarmee je letterlijk alle kanten op kunt.

   Lelystad daarentegen is een grote fietsramp. Dwz ik heb niks te zoeken in Lelystad alleen er doorheen rijden op weg naar de dijk. Het is altijd weer een sport niet te verdwalen of plat gereden te worden daar. Hoe mooi de fietspaden soms ook kunnen zijn. De bewegwijzering is er op gericht je nooit meer de stad te laten verlaten. Een vergelijking komt bij me op. Het trappenhuis in Zwijnstein van Harry Potter veranderd ook steeds, dus je weet nooit op welke verdieping je uit komt. Zo werken fietspaden in Lelystad ook..;-)

   Verwijderen